Onderzoek rond hartcoherentietraining laat zien dat de methode stress reduceert bij samples getrokken uit de normaal populatie en patiëntengroepen met emotionele problemen. Het is bekend dat ook mensen met autisme vaak stress ondervinden. Of de methodiek stress reduceert bij mensen met autisme is onderwerp van mijn essay. De conclusie luidt dat hartcoherentietraining autismevriendelijk is en kan worden ingezet om stress te reduceren.
Research on breatwork interventions shows that the methodology reduces stress in healthy people and in patientgroups with mood problems. Stress is well-recognized in people with autism, and the key of my essay is whether breatwork interventions is also reducing stress in people with autism. The handfull of studies available on this subject conclude that the methodology is sound, autism friendly and effective in reducing stress in our target group.
Het doel van hartcoherentietraining is om het hart in een coherente toestand te brengen via een gecontroleerde manier van ademen. Hoewel het adempatroon dat iemand in die veilige modus brengt een individueel karakter heeft, kunnen we grofweg stellen dat zes ademhalingen per minuut positieve eff ecten heeft op de fysieke, gedragsmatige en cognitieve conditie (Lehrer et al., 2020). Tijdens de ademhalingsoefeningen is het ademen gefocused (in- en uitademen op een teken) dan wel synchroon afgestemd op een bepaald ritme. De hartcoherentie-ademhaling zal dagelijks getraind moeten worden om de veilige modus op te roepen wanneer de situatie onveilig c.q. stressvol wordt.
Dat gecontroleerd ademhalen in het algemeen stress reduceert wordt aangegeven door een recent gepubliceerde meta-analyse over 12 studies en 785 volwassenen (Fincham et al., 2023). Maar hartcoherentie is ook een geslaagde methodiek om stress en angst te verminderen bij patiënten met dergelijke klachten aldus een recente review van zestien studies met een variërend aantal participanten van 59 tot 92 (zie Banuski et al., 2023). Ook veel personen met autisme hebben last van stress die geassocieerd kan worden met een andere manier van prikkelverwerking in de hersenen (Steyaert & Noens, 2012). Zie ook Oakley et al., 2021, die opmerken dat bovenmatige stress een kwaliteitsverlies van het leven kan teweegbrengen en zelfs kan leiden tot suïcidaal gedrag. Heel wat personen met autisme slapen slecht, ervaren angst of voelen zich depressief. Ze zijn gejaagd, voelen zich onveilig, vermijden mensen, isoleren zich en komen niet meer tot actie, oftewel leven, in een overdreven hoog tempo. Want dan is het wachten op een crash of burn-out. Dit en andere klachten zijn vaak de reden dat personen met autisme zich aanmelden bij een praktijk.